Alergeny

INFORMACE O ALERGENECH zde:

Nařízení EU 1169/2011/EU, čl. 44, odst. 1a) o poskytování informací o potravinách vyžaduje od 13. 12. 2014 označování alergenů v souladu s potravinovým právem.

Nařízení EU se vztahuje na všechny potravinářské produkty určené pro konečného spotřebitele. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU je specifikováno 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU. Zákonné ustanovení určuje jídelnám jasně a zřetelně označit alergenní složky. Toto označení strávníka informuje o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně značených alergenů.

Alergeny v jednotlivých pokrmech jsou k vyžádání u pana kuchaře.


Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut)
  • Korýši a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Ryby a výrobky z nich
  • Arašídy a výrobky z nich
  • Sója a výrobky z ní
  • Kravské mléko a výrobky z něho
  • Ořechy a výrobky z nich (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie aj.)
  • Celer a výrobky z něho
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Sezamová semena a výrobky z nich
  • Oxid siřičitý a siřičitany, sušené ovoce
  • Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • Měkkýši a výrobky z nich